Ik heb me de afgelopen jaren keihard ingezet om Oegstgeest duurzamer te maken. Ik ben met tastbare en praktische oplossingen gekomen. Ik houd niet van mooie praatjes, ik wil echt zorgen voor slimme oplossingen waar iedereen wat aan heeft. Dus, wat ik heb gedaan:
- In het vorige verkiezingsprogramma heb ik op laten nemen, dat de gemeente Oegstgeest meewerkt aan de realisatie van coöperatieve zonnepanelen op openbare gebouwen zoals de milieustraat, een sporthal of openbare school Het Dok. Zoals bekend heb ik hiertoe samen met anderen een coöperatieve vereniging, LEOO, opgericht om dit mogelijk te maken. Ik heb vrijwillig, onbezoldigd en belangeloos mijn kennis en expertise ingezet om dat mogelijk te gaan maken. Toen LEOO op eigen kracht verder kon heb ik het stokje overgedragen en de coöperatieve zonnepanelen van inwoners kunnen nu gerealiseerd worden. Het is nu zover! Energie coöperatie LEOO voert dat nu samen met Zon Op Nederland uit. voor meer info: LEOO
- In 2015 heb ik een motie ingediend om de gemeente actief oplaadpalen beleid voor elektrische auto’s te laten ontwikkelen. Dat heeft inmiddels bijna 20 oplaadpalen opgeleverd waar bijna 40 auto’s aan kunnen opladen. En dat zonder investering van de gemeente!
ook voor de komende periode heb ik plannen gemaakt, die in het VVD verkiezingsprogramma zijn opgenomen:
- De gemeente moet gaan meewerken aan de realisatie van smart grid oplossingen. Dan kan je denken aan buurtbatterijen die bedrijven en particulieren zelf realiseren, uiteraard altijd onder supervisie van de netbeheerder.
- Lantaarnpalen met oplaadmogelijkheid. Nu hebben lantaarnpalen vaak dunne bedrading. Dus als die palen worden vervangen, nieuw geplaatst of gerenoveerd met bijvoorbeeld LED-verlichting, moet daar DIKKERE bedrading in. Daardoor kan achteraf, met een heel kleine ingreep, de paal voorzien worden van een oplaadpunt voor elektrische auto’s. Dat bespaart uiteindelijk heel erg veel geld omdat er dan geen dure oplaadpalen meer hoeven te worden geplaatst.
VANG, Van Afval Naar Grondstof
Voor de Milieu wijzer app op Android
Voor de milieuwijzer op Apple
De VVD staat pal voor behoud van de grijze bak!
De gemeenteraad heeft, zeer tegen de zin in van de VVD, in december 2017 besloten om de huidige grijze bak af te schaffen. Als het aan mij ligt, gaan we dat terugdraaien. De VVD wil namelijk, dat de grijze bak gewoon wordt geleegd, zoals dat nu gebeurt. Natuurlijk willen wij ook, dat we minder grijs afval produceren en dat we beter afval scheiden, maar dan wel op een goede manier en zonder 1,3 miljoen aan investeringen in ondergrondse containerclusters! Wie wil die containerclusters nu voor de deur? En wie wil met grijze zakken over straat naar die bakken?
- duurzaam bouwen: Duurzaam Bouwloket
De lokale overheid moet wat mij betreft zelf verantwoorde keuzes maken en vooral faciliteren. Als er particulier initiatief, van bedrijfsleven of inwoners, dan moet daar ruimte voor zijn. Of, zoals Ed Nijpels het zegt: “Onze regelgeving is niet geschikt voor (energie) transities en daar moeten we dus wat aan doen!”