Oegstgeest van gas los?

Op maandag 14 januari 2019 hield ik naar aanleiding van het document Uitvoeringsprogramma Impuls Duurzaam Oegstgeest een betoog in de commissie Ruimte. Deze kunt u hier nazien op 1:19:30 (U:M:S).

Mijn betoog richt zich met name op aardgas. Als voormalig inwoner van Groningen leef ik nog steeds dagelijks mee met de rampspoed die veel Groningers is overkomen. Huizen zijn op veel plaatsen (onherstelbaar) beschadigd of zelfs onbewoonbaar geworden. Dat kan natuurlijk niet.

Dus als we “van gas af moeten” betekent het eerst en vooral dat we van “Gronings gas” af moeten. Dat is evident. Maar we hebben ook een CO2 opgave. Welnu, daar worden de zaken wat mij betreft nog genuanceerder.
Veel landen, Duitsland voorop, stappen juist over OP aardgas. Dat klinkt vreemd maar dat is het niet. Dat zit zo. Ze nemen namelijk in steeds grotere mate afscheid van bruinkool en steenkool. Waarschijnlijk weet u ook wel dat de CO2 uitstoot en fijnstof uitstoot van bruin- en steenkool veel hoger is dan die van aardgas. Tevens zijn aardgascentrales veel flexibeler dan centrales op kolen, waardoor aardgas heel goed gecombineerd kan worden met duurzame energie zoals wind en zon. En dat helpt pns pas ECHT in de energietransitie. Nu is aardgas wel iets duurder dan kolen, maar het is betaalbaar.

Ik ben namens de VVD voorstander van het zetten van betaalbare, overzichtelijke en haalbare oplossingen in de energietransitie.

Aanlanding Netten op Zee
Aanlanding Netten op Zee

Aardagsnetwerk uit de grond halen en huizen afsluiten? Dacht het niet!
Een populaire kreet is het afsluiten van woningen van het aardgasnetwerk. Op pagina 8 van het document Duurzame Impuls Oegstgeest staat het voornemen “om op wijkniveau woningen van het aardgasnetwerk af te koppelen.” Dat lijkt mij een bijzonder slecht idee. De ambitie moet zijn om fasegewijs afscheid te nemen van aardgas, maar wat mij betreft NIET van het aardgasnetwerk. Daar zit het verschil. Nederland beschikt over een prachtig en fijnmazig gasnetwerk, waar ook groen gas of biogas doorheen kan. Nu vraagt u zich misschien af waar dat groene gas vandaan moet komen. Dat zit zo. De komende jaren worden steeds meer windmolens op de Noordzee geplaatst. Die leveren soms stroom op momenten, waarop die stroom niet nodig is. Dan kan deze stroom op zee worden omgezet in waterstof en per schip worden geëxporteerd of via pijpleidingen aan land worden gebracht. Deze gasvormige elektrische energie (waterstof is eigenlijk een gasvormige batterij) kan vervolgens gemakkelijk over heel Nederland worden gedistribueerd.

Wist u dat er tot 1963 50% waterstof door onze gasleidingen liep en dat wij in Nederland ALLE CV’s en kooktoestellen hebben omgebouwd voor…aardgas, dat toen net ontdekt was?”
zie ook:

Een andere methode kan zijn “methanisatie”. Dat is een proces waarbij van waterstof en CO2 (hebben we genoeg van, toch?) CH4 gemaakt wordt. en CH4 is: groen gas (“aardgas”) Mijn inschatting is dat er eerst een kleine hoeveelheid waterstof in ons gasnetwerk wordt bijgemengd en dat er later met groen gas wordt gewerkt. Maar dat staat open.

Voor u is belangrijk: Het is betaalbaar, haalbaar en uitvoerbaar!

Dus voordat mensen hele stoere dingen gaan roepen, eerst even kijken welke mogelijkheden er zijn, die vandaag al tegen redelijke kosten mogelijk zijn. Natuurlijk kunnen sommige nieuwe woningen gasvrij worden gebouwd. Nieuwe woningen kunnen namelijk heel goed geïsoleerd worden en dan is verwarmen met een warmtepomp goed mogelijk. Ook weet ik, dat sommige bestaande huizen verwarmen met een warmtepomp. Maar dat is lang niet voor alle huizen haalbaar. En daarom bepleit ik namens de VVD een realistische tussenstap, die ons allemaal geleidelijk helpt ons gas te verduurzamen.

Op de website van de Gasunie staat een artikel waarin wordt uitgelegd op welke manier “blauwe waterstof” een grote rol kan spelen in de energietransitie.

Inwoners bedankt voor bomenacties

Beste Oegstgeestenaren,

De afgelopen maanden hebben jullie je hard ingezet voor behoud van zoveel mogelijk bomen, indien mogelijk. Dat lukt niet altijd. Maar daar waar in eerste instantie allebomen in de Bloemenbuurt het onderspit zouden delven, zijn er 33 gered! En dat is dankzij de harde inzet van bewoners van deze wijk. Dat is een compliment en een felicitatie waard! De actieve inwoners zijn in gesprek gegaan met het College van B&W en de ambtenaren van de afdeling Beheer Openbare Ruimte. Dat ging lang niet altijd gemakkelijk. Zo waren de geluiden uit de wijk niet altijd eensluidend en dat is vanzelfsprekend en begrijpelijk. Ook is voor inwoners niet altijd duidelijk hoe en waarom bomen weg moeten. Maar inwoners ontdekten ook een fout in de tekening bij de Violenlaan. Er stonden op de tekening rioolbuizen waarvan de bewoners zeiden, dat deze niet in gebruik waren of misschien wel nooit in gebruik waren geweest.

En wat bleek? de bewoners hadden gelijk. Daardoor kon nog een aantal bomen gespaard worden. De teller is uiteindelijk gekomen op 33 gespaarde bomen! Een compliment waard voor zowel College, ambtenaren als inwoners! Ook in Wilhelminapark en Oranjewijk moesten bomen wijken en ook daar is in nauwe samenwerking met inwoners gekeken naar de beste oplossing. De VVD juicht deze samenwerking toe en zal er op toezien dat de gemeente constructief in gesprek blijft met inwoners.

Bomen Violenlaan Oegstgeest
Bomen Violenlaan Oegstgeest
©Marcus Rolloos (mag onder bronvermelding gebruikt worden)